Skip to main content
juli 2024
M D W D V Z Z
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Nieuwe kroon

De koningen van gilde St. Sebastiaan uit Diessen hebben al lang de traditie om een kroon te dragen. Er zijn al foto’s van 1931 waar koning Jan Klaasen (1928-1934) te zien is met een kroon. Binnen ons gilde staat deze kroon bekend als “kraaltjeskroon” De kroon is in de loop van jaren dat hij gedragen was behoorlijk gehavend en versleten. Ondanks dat de kroon veel geleden heeft willen we u de foto toch niet onthouden.

Het mysterie van de kronen

Of de slechte toestand van de kroon de reden was voor vervanging is niet bekend, maar het gilde heeft twee kronen in hun bezit waarop de naam van J.J.J. (Sjaak) Peeters vermeld staat. Wat hiervan de reden is, is niet bekend. Hij is gemaakt van geel koper. Deze kroon is, voor zover bekend, nergens terug te vinden op foto’s. Wat wel opvallend is dat deze kroon eenvoudig van uitvoering is en veel gelijkenissen heeft met de kroon die later veel gedragen is. Ook staat er, wel klein in de rand aan de buitenzijde, de naam van Sjaak en de datum van koning worden, 8 sept 1952 op. Mogelijk heeft deze kroon gediend als proefmodel.

Wat wel zeker is, is dat de kroon die vele jaren door verschillende koningen gedragen is was geschonken door Sjaak Peeters tijdens zijn koningschap (1952-1958) Deze kroon was ingelegd met rode en blauwe geslepen glasdiamanten en bestond uit 4 bogen. Waar deze bogen bij elkaar kwamen was een rond balletje met daarop een kruis. Hij is volledig vervaardigd van messing. Deze kroon is in 2007 vervangen.

In 2004 is goud- en zilvertaxateur G. Schouten uit Tilburg een keer vrijblijvend naar ons koningszilver komen kijken om hier wat meer informatie over te geven. Hij heeft toen ook onze messing kroon bekeken en daar zijn mening voor wat betreft de uitvoering over gegeven.
In 2006 werd er besloten om een nieuwe kroon te laten maken, en zeker die tips mee te nemen voor wat betreft het ontwerp en uitvoering.

Met die wensen zijn we in contact gekomen met Meester goudsmid/edelsmid John Bijsterveld uit Valkenswaard.
Hij heeft voor ons een schetsontwerp gemaakt en dit is door de overheid uiteindelijk goedgekeurd.

Nog voor onze patroonsteerdag in 2007 was de kroon klaar en kwam John hem persoonlijk afleveren bij onze koning.
Een van de tips waar John mee was gekomen was dat de kroon geheel uit elkaar gehaald moest kunnen worden.
Dit is gemakkelijk voor als je hem de jaarlijkse grote poetsbeurt wil geven.

John demonstreerde hoe de kroon uit elkaar gehaald kon worden.

Nadien hebben we er zelf nog wel een binnen mutsje in gemaakt dit om hem van boven dicht te maken.

Inzegening

Tijdens onze teerdag op zaterdag 20 januari 2007 was het zover dat de nieuwe kroon ingezegend zou worden en onze koning deze kroon zou dragen.

Onze nieuwe kroon in volle glorie

Nog enkele details:

  • Hij is gemaakt van zilver
  • Weegt ± 1 kilo
  • Heeft 5 bogen
  • Heeft ook weer het bolletje met kruis
  • Is ingelegd met rode, groene en blanke glasdiamanten
  • Is geheel demontabel
  • Is aanpasbaar aan de hoofdomvang. (de messing kroon was dit niet, die kon alleen een beetje gevormd worden naar het hoofd)