Skip to main content
juni 2024
M D W D V Z Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Nieuwe kostuums

Stemmen
Tijdens de meiteerdag 2012 heeft het gilde gestemd hoe het pak en de hoed zou moeten worden.

Meten
In juni zijn medewerkers van “George Pisa en Zn. Tailleurs B.V.” uit Eindhoven naar Diessen gekomen om de maten op te nemen.

Op bezoek
In september zijn we uitgenodigd bij het bedrijf om eens te komen kijken hoe onze pakken gemaakt werden.

Pasavond
In november waren de pakken klaar. Tijd om te kijken of ze goed pasten. Ook was “Van Hees Schoenmode” uit Hilvarenbeek gekomen om de schoenmaten op te nemen.

Prestentatie
Tijdens onze patroonsteerdag, 18 januari 2013, zijn we voor het eerst uitgetrokken in onze nieuwe kostuums.

Stemmen

De kledingcommissie die al sinds dec 2011 bezig is met de voorbereidingen voor de aanschaf van nieuwe kostuums. (V.l.n.r.) Harrie van Doormaal (Lid) Tonnie de Kroon, Marja de Brouwer (Gildezusters) Wim de Laat (Overheid) Ad Hoozemans (Lid).
Die middag hadden zij een aantal kostuums gepresenteerd van verschillende leveranciers, waaruit de overige leden konden kiezen. Ad Hoozemans gaf een toelichting hoe de commissie te werk was gegaan.

De dames van de kledingcommissie vertelde wat de verschillen waren tussen de door hen geselecteerde kostuums waarover de overige leden later zouden stemmen.

De dames van de kledingcommissie vertelde wat de verschillen waren tussen de door hen geselecteerde kostuums waarover de overige leden later zouden stemmen

Hierna kregen de leden te zien wat het nieuw kostuum zou gaan worden.
Harrie van Doormaal had voor deze gelegenheid het compleet nieuwe kostuum waarop de keuze was gevallen aangetrokken.

Ook onze tamboers en vendeliers worden in het nieuw gestoken. Hierover was er geen stemming geweest maar was er een apart overleg geweest wat hun wensen waren. Ook voor hen was er een kostuum van hoe het er ongeveer uit zou gaan zien.
Onze jongste gildebroeder showde het even.

Meten

Tijdens de meiteerdag is er besloten hoe de nieuwe kostuums er uit moeten gaan zien voor de leden. Op maandag 11 juni kwamen de leden naar de gildekamer om door medewerkers van George Pisa en Zn. Tailleurs B.V. de maten op te laten nemen.

Onze Ere-hoofdman had de eer om als eerste opgemeten te worden

Terwijl bij vader Frans Reijrink (l.) de maat wordt opgenomen heeft zoon Herman (r.) een pas-kostuum aan, dit zijn niet de nieuwe kostuums die we krijgen maar deze dienen om de maat te bepalen.

De andere leden wachten gespannen af of hun kostuum een beetje in de standaard maat zal vallen of dat er toch hier en daar een aanpassing aan gedaan zal moeten worden.

Op bezoek

Op maandag 10 september waren we uitgenodigd bij George Pisa en Zn. Tailleurs B.V. om een kijkje te komen nemen. Dit is het bedrijf waar onze pakken gemaakt worden.
Met 15 gildebroeders/-zusters kregen we een rondleiding en zij konden ook al enkele kostuums zien en kijken hoever de productie inmiddels was.

Hier krijgen we uitleg over hoe de patronen zo voordelig mogelijk uit de stof kunnen worden geknipt.
Als het dan uitgeknipt is even uitzoeken wat, en voor wie elk onderdeel is.

Voor veel bewerkingen zijn er machines, maar het in elkaar zetten blijft handwerk.
Ook kregen we een demonstratie hoe het logo van ons gilde op de kostuums geborduurd werd.

Enkele broeken waren al klaar, en wachten op de pasavond in Diessen.
Janus had zijn jas al gevonden, maar wat mis ik nog?? De mouwen.

Pasavond

Op 5 november is het bedrijf George Pisa en Zn. Tailleurs B.V. uit Eindhoven naar Diessen gekomen om te kijken of de pakken pasten. Ook was Van Hees Schoenmode uit Hilvarenbeek gekomen om de schoenmaten op te nemen van de verschillende gildebroeders.

De kostuums worden binnen gereden. Netjes in een eigen kledingzak. De hoeden erbij, de schoenendozen open en het passen kan beginnen.

Presentatie

Presentatie
Tijdens de patroonsteerdag hadden we voor het eerst onze nieuwe kostuums aan.
Zowel de gildebroeders als de tamboers en vendeliers waren geheel in het nieuw.
Na de H. Mis, waarin pastoor Barberien de nieuwe kostuums had ingezegend was het tijd om van het geheel een groepsfoto te maken.
Door de winterse omstandigheden waren we genoodzaakt om naar binnen uit te wijken.

Maar dit willen we u toch niet onthouden om het resultaat te kunnen bekijken.

De kledingcommissie die al sinds dec 2011 bezig is geweest met de voorbereidingen voor de aanschaf van nieuwe kostuums. Staand v.l.n.r. Wim de Laat (Overheid), Harrie van Doormaal (Lid), Ad Hoozemans (Lid). Zittend: Marja de Brouwer (L) en Tonnie de Kroon (R).

Hieronder een aantal foto’s om u een indruk te geven van het eindresultaat.